30 Nisan 2014 Çarşamba

Antakya Yemeği. Hirise (Aşur)....

Merhabalar,
Güzel günler diliyorum....
Bu akşam Antakya'nın meşhuuuuur hirise sinin tarifini vermek isityorum Sizlere..
Çünkü ben bu yemek için ölürüm..:))
Antakya da Sünni vatandaşların Aşur Alevi nusayri vatandaşların Hirise diye adlandırdıkları mükemmel ötesi bir yemek..
Sağolsun Nusayri komşularımın bana tabak tabak taşıdıkları, genellikle adaklarda, bayramlarda ve aşura gününde yaptıkları bir yemektir..


Tarifi..:))
Aşurelik buğday düdüklüde 1 saat kadar haşlanır suyu süzülür..
Tavuk göğüs eti ve koyun gerdan eti ya da inek boyun eti tümü haşlanır.
Hepsi bir arada bir güzel havanda veya bir başka kapta iyice ezilip sakız kıvamına gelecek kadar tahta kaşıkla dövülür..
İçine kimyon ve tuz atılıp mükemmel bir servis yapılır.


Şimdi bu yemek yenmez de ne yapılır..:)))
Yanında yatılır..:))))

Selam ve sevgiler..:))

15 yorum:

  1. bu buğdayı haşlayıp tuzlayıp yeriz biz öylece..değişikmiş güzele benziyor sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. OO denemek lazım. Ben buğdayı nohutla haşlayıp yemeyi çok severim. Annem bir de üzerine şeker ilave eder..
      Sevgileeer..:))

      Sil
  2. Yenmezmi gerçekten. Keşkek tarzı bir şey. Saten yemekler üç aşağı beş yukarı aynı sadece yörelere göre biraz farklılılar taşıyor. Ama yinede zahmetli ve güzel bir yemek olmuş. Sende ne güzel yapmışsındır. Ellerine sağlık canım. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Evet aynen öyle keşkek gibi aynı. Buna kırmızı et de ilave oluyor o kadar.
      Çok seviyorum ben anlatamam Gülaycığım..:))

      Sil
  3. ilk defa duyduğum bir yemek. tadını siz beğendiğinize göre güzel demek ki.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlemciğim illa ki bir dene. Hem çok pratik buğdayı tavuğu kırmızı eti haşlayıp tereyağı bolca kimyon bir de üzerine pul biberli yağ.. Vallahi enfes ben inanılmaz seviyorum.:))
      Sevgileeeer...

      Sil
  4. tadı hem değişik hem lezzetli görünüyor.gülayın dediği gibi birazda keşkeğe benziyorki keşkeği çok severim bunuda seveceğimden eminim :) afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet Dolunaycığım Gülayın dediği gibi bir çeşit keşkek. Ben ilk defa Antakya da yedim ve müptelası oldum diyebilirim..:))
      Sevgileeeer..

      Sil
  5. off off süper gözüküyor
    afiyet olsun
    hatay gaziantep mardin yemeklerini çok merak ediyorum
    gerçekten süper mutfakları var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle evet. Geçen hafta kardeşimler Ankara dan bir tur ile hangisi bilmiyorum haftasonu Antep e gittiler. Ama yalnızca yemek içmek turu...
      Sorma kardeşim hala anlata anlata bitiremiyor.
      Ben de bu taraflara taşındığımdan beri o lezzetleri çok özlüyorum..:))

      Sil
  6. ellerine sağlık canım, çok nefis görünüyor, hele bir de tavuk etiyle birleşince benim dayanmam epey zor olurdu... En kısa sürede denemek lazım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hasibeciğim inanılmaz güzel.. Ben bayılıyorum.. Üzerine bir de pul biberli sos..Offfff..:))

      Sil
  7. afiyet olsun cnm. keşkeğe benziyor sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet aynn öyle hayatım. Sanırım anadolu da keşkek deniyor. Ve hatta Karadenizde de yapıyorlarmış. Çok lezzetli amaaaa...:))

      Sil
  8. Gerçekten nefis bir tat bu :) bende bayılırım..Ama biz döverken baş biberle dövüyoruz, yani direk kırmızı renkli oluyor..Üzerine de tereyağ-kimyon kızdırıp dökülüyor :)) Verdiğin tarifi Alevi arkadaşlarımız yapıyor her kurban bayramı haftasında..Ofise getirirler, lavaş ekmeklerle bir güzel dalarız :))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...