25 Kasım 2012 Pazar

Yezidin Kızı' nı okudum...

Merhabalar sevgili arkadaşlar,
İnşallah tüm arkadaşlar çok güzel güneşli bir pazar günü geçiriyorlardır..
Ben dün gece çok geç uyudum. Hatta sabah olmuştu sabah ezanları okunduktan sonra ancak uyudum. Sebebi, Her cumartesi gecesi Haber Türk te yıllardır yayınlanan Murat Bardakçı ve Doç. Dr. Erhan Afyoncu'nun hazırlayıp sundukarı Tarihin Arka Odası adlı program.. Yıllardır seyrediyorum bazen konuları hoşuma gitmiyor o zaman kanal değiştiriyorum. Dün gece Usta Bestekar Erol Sayan ve bir saz yapım ustası beyefendi vardı. Erol Sayan ın yaptığı eserler hepsi birer şaheser elbette ki yıllardır kalbimizin en derinliklerinde onun nameleri ile büyüdük..
Ama dün gece Erol Sayan beyin çok enteresan merakını daha öğrenmiş oldum ve çok ilgimi çekti.. Kendisi Bir spiritualist. Ama şimdinin moda falcı bacı ve bilimum astrologlarından değil. Kısacası konu çok çok ilgimi çekti ve böylece sabahı ettim.. Konuyu bir başka zaman belki daha detaylı anlatırım ve tartışırız ama benim bugün ki amacım yeni bitirdiğim Refik Halid Karay'ın Yezidin Kızı kitabını size tanıtmak...
Cumhuriyet Döneminin usta yazarlarından Refik Halid Karay'ın Yezidin Kızı adlı romanı, o dönemin içinde olduğu siyasi durum ile birlikte bir aşk romanı.. Olaylar şu an oldukça güncel Suriye dolaylarında geçiyor. Kitabın kahramanı ise Yezidin Kızı olan Zeliha.. Bu kitap Refik Halid Karay'ın betimlemelerinin uçsuz bucaksız güzelliğine kapılıp gitmenize yol açabilir. Çünkü günümüz yüzelsel aşklarını ve aşkın tanımlamalarını düşündükçe ' Ah keşke o zamanlarda yaşasaymışım da AŞK bu kadar değerli olsaymış...'' diyesim geldi.
Bu arada Yezidilik ile ilgili de bildiğimiz-bilmediğimiz birçok bilgi de kitapta yer alıyor. Bu kitap aslında bir çırpıda okunabilecek sonuçta Türk Edebiyatının Dev isimlerinden Refik Halid Karay'ın bir eseri olması açısından da önemli bence...


Refik Halid Karay
Ben elbette ki usta yazarımızın Tarzına hayran oldum. Yine aynı yazarın Kadınlar Tekkesi adlı romanını da çok merak ediyorum. Ama henüz almış değilim. Elimdeki kitapları ve Derslerimi (!) biraz hale yola soktuktan sonra yazarın bu diğer eserini okumayı düşünüyorum kısmetse...
Derslerim demişken ben derslerden çok kötü korkmuş durumdayım. Şu an Orta Asya Tarihi isimli derse başladım ve felaket.. Belli bir yaştan sonra bazı şeyleri ezberlemek ne kadar zormuş. Aman Yarabbi.. Artık şuna karar vermiş durumdayım ben her yıl ancak bir dersi geçebilsem sanırım 40 yılda filan bu üniversiteyi bitirebilirim..:))
Şaka bir yana ben hiç bu kadar zorlanacağımı tahmin etmiyordum. Ama Kendi branşım patoloji yi ve latinceyi bundan tam 28 yıl önce öğrenmiş olduğumu unuttuğum için biraz büyük konuştum sanırım. Havada karada yaparım bu dersleri demiş bulundum..
Aslında 'Ya Allah' deyip başladım elbette ya bakacağız sonuçta neler olacak..:))
Yezidin Kızı romanından sonra şu an başlayacağım kitabımın adını da söyleyim.
Serhat Kavruk'un Kral Arthur adlı kitabı. Kitap belki de bir araştırma kitabı. İçeriğini hiç bilmiyorum. Ama size şunu söyliyim Eski britanya tarihine, iskoç ve Galler tarihine merakım beni tarih bölümü okumaya itti. Yani kısaca başımı Kral Arthur yaktı diyebilirim.. Bakalım neymiş ki neymiş..:)))


Hemen bu arada söylemek istiyorum...
Bir sürpriz...
Sevgili arkadaş sayım 50 yi geçti ya ben tabii çok çok mutluyum. Bu yüzden inşallah bir yeni çekiliş yapmak istiyorum. Kısmet ise bu sefer hem el işlerim ve hem de kitap çekilişi olacak.. Ama henüz tam hazırlık yapamadım. Bu hafta içinde duyurumu yapacağım kısmetse..
Tüm arkadaşlara mutlu huzurlu sağlıklı güneşli bir pazar günü diliyorum...
Selam ve sevgilerimle...

2 yorum:

  1. Yezidiler çok duydum ama merak etmedim hiç:)))ilginç bir roman olmalı, ama Kral Arthur'la ilgili çok film izledim televizyonda:)yuvarlak masa şövalyeleri, sihirli kılıçlar filan ilginç ve sürükleyici olurdu. Dersler konusunda kolay gelsin canım, Erol Sayan'ın öyle bir özelliği olduğunu bilmiyordum şaşırdım!!!Rahmetli annem çok sever şarkılarını..
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok çok teşekkür ediyorum.. Yezidilik ile ilgili bazı kitaplar okumuştum ama Halid Karay'ın böyle bir romanı olunca bir de ondan öğrenmek istedim. Türkiye de de hala mensubu bulunan bir din Yezidilik. Melek Tavus adı altında Dümşüş Melek e (Şeytan) ibadet ediyorlar. (Satanizm gibi değil asla) daha çok zerdüştlük gibi bir din. Tavus kuşu ise sembolleri. Daha birçok değişik inanış öğretileri var. Fena değil benim hoşuma gitti.
      Ama şu Kral Arthur inanır mısınız Kolej yıllarından beri içim dışım Arthur olduğu için..:))
      Bakalım bir de bu kitap ne diyor..
      Çok teşekkür ederim. Çok selam ve sevgilerimle...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...