19 Mayıs 2013 Pazar

Antakya İşi Patates Köftesi..

Merhabalar Güzel Pazarlar,
Öncelikle Türkiye Cumhuriyetimizin 19 Mayıs Gençlik Ve Spor Bayramı kutlu olsun, Al yıldızlı bayrağımız ilelebet dalgalansın diyorum..
Bugünümüz diğer Pazarlardan biraz farklı oldu.. Genelde ben anneme Pazar Günü keki yaparım ve oturur çay veya kahve eşliğinde birlikte yeriz.
Ama ne zamandır canım Patates Köftesi çekiyordu.. Antakya'nın çok meşhurdur çok sıklıkla yaparlar. Ben de Üniversitede Akademisyen olduğum ve Antakya'da yaşadığım 12 yıl boyunca yörenin birçok lezzetini öğrenme, tatma ve yapma fırsatım oldu.. Biraz da benim gibi boğazına düşkün biri olunca ekseriyetle Antakya lezzetlerini öğrendim..
Bunlardan biri sağolsun komşularımın benim sevdiğimi bildikleri için sürekli yapıp evime getirdikleri Patates Köftesi...:))


Elbette ki yöreye özgü patates köftesinin yapımında farklılıklar görülebilir. O yüzden ben size Antakya İşi Patates Köftesi tarifini vermek istiyorum.. Yapımı da çok kolay..

TARİFİ:

5 orta boy papatesi düdüklüde güzelce haşlayacaksınız. Bir başka kapta da 2 su bardağı bulguru ılık su ile haşlanmaya bırakacaksınız..
Patatesler haşlandıktan ve kabukları soyulduktan sonra kabarmış ince bulgura aynı çiğ köfte gibi yoğurularak karıştırılıyor..
Buarada bir yemek kaşığı biber salçası ile yaklaşık 2 yemek kaşığı domates salçası da ilave edilir. 2 orta boy soğan ince doğranarak o da karışıma ilave edilir..
En son olarak eğer varsa taze Reyhan veya fesleğen, ama yoksa illaki kuru reyhan veya fesleğen avuç içi kadar ilave edilir..
Çiğ köfte gibi uzun uzadıya yoğurulur. Elbette yoğururken içine zeytinyağı da ilave edilecek..
Harç birbiriyle iyice özleştiğinde köfteler elimizle sıkılarak şekil verilir.. Yalnız köfteleri sıkarken önce bir başka geniş kaba koymuş olduğumuz zeytinyağına elimizi batırarak sonra köfteleri sıkıyoruz. Bu da köftelere hem parlaklık hem de lezzet veriyor..
Unutmayın taze veya farketmez kurutulmuş reyhan yoksa fesleğen mutlaka ama mutlaka konulacak zaten tadını da o getiriyor..
Ben Hatay Samandağ ve Harbiyeli komşularımdan bunu öğrendim.. Onların yaptığı gibi olmasa da benimki de hiç fena olmadı..

Bir de unutmadan söyliyim
Antakya da bu köfteyi yaptıktan sonra bir tavada soğanla kıyma kavuruyorlar ve çok çok enteresan bu köftenin üzerine soğanlı kıymayı döküp öyle yiyorlar ya da bu köfteleri soğanlı kıymaya bandırıyorlar sonra yiyorlar...:))
Benim çok ilgimi çekmişti..:))


Eğer siz de benim gibi Bulgur işleri seviyorsanız kesinlikle denemenizi öneriyorum...
Bu arada yavaş yavaş Antakya'yı ve Antakya yemeklerini özlemeye başladım sanırım..:))
Bir de düşünün kardeşimin düğününe kadar diyetteyim yani..:))


Tüm arkadaşlarıma güzel günler diliyorum..
Selam ve sevgilerimle...

10 yorum:

  1. Benim gibi et yemeyen biri için süperr bir tarif oldu bu.
    Nerede bulsa böyle tarifleri hemen yazıyorum not defterime

    Bulgur biliyorsun pek çok diyetisyenin de verdiği bir besin. O yüzden için rahat olsun. Afiyetlerrrr!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum sevgili arkadaşım..
      Evet kesinlikle bulguru tavsiye ediyor diyetisyenler.. Ben de ona sığınıp rahat 10 tane kadar yedim inanır mısın.. Bir de köfteler büyük büyük sıkılıyor bunda.. Düşün artık halimi.. Şu an bir adet form bitki çayı yapmış bulunuyorum kendime.. Medet bekliyorum form çayından şu an..:))
      Selam ve sevgiler...

      Sil
  2. afiyet olsun sana benim esimde hatayli arada dideriz antakya ya yemekleri gercekten cok lezzetli eltim yapiyor bizde hazir yiyiyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa Selma Hanım vallahi ne kadar şanslısınız gerçekten.. Antakyanın yemeklerini rahatlıkla yiyebiliyorsunuz. Ben biliyorsunuz 4 ay önce emekli oldum döndüm memleketime. Şimdi şimdi nasıl özlüyorum oranın yemeklerini bilemezsiniz..:))
      Çok çok teşekkür ederim..:))

      Sil
  3. Bulgurlu tarifleri severim en kısa zamanda denicem ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle deneyin derim. Ben çok seviyorum bulgur işlerinin tümünü..:))
      Çok çok teşekkür ederim..:))

      Sil
  4. Merhaba, içine bulgur giren herşeyi sevenlerdenim ben de. Şu bulgurun kalorisini sıfırlasanız ey bilimadamları :)
    Ben de fırsat buldukça patates köftesi yaparım, bir sonraki sefere bu tarif aklımda olsun.
    Ve Bayramımız kutlu olsun...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi doğru söylüyorsunuz Filiz Hanım..
      İnanır mısınız güzelce patates köftelerimi yedim. sonra vicdan azabından 2 kupa form çayı içtim yetmedi 15 dakika bisiklet aletine bindim ki aldığım kalorileri yakayım. Ama sonra ne oldu.. Acıktım ve gidip 3 büyük köfteyi daha mideye indirdim..::))
      Çok selam ve sevgiler sizin de bayramınız kutlu olsun..:))

      Sil
  5. Olsun, ben de diyetteyim güya, ne yapalım:)) Ben de hafta sonu yaptım ama patatessiz olanından, yalancı çiğ köfteyi çok sık yapıyorum, eşim artık yine mi der gibi bakıyor:P)) Allahtan diyetteyim yanii;)) neyse bol ayranla harika gitti, bu tarifi arkadaşım daha çok yapar, patatesli olanını. Ama kavrulmuş soğan ve kıyma enteresan mış gerçekten. Lezzetli oluyordur tahminimce:) Menekşe de ne kadar güzel gülümsüyor oralardan bize;) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy ne olursunuz Yalancı Çiğ Köfte tarifinizi rica edeceğim ben sizden.. Vallahi eğer tarifini verirseniz çok sevineceğim. Ben de denemek istiyorum. Bulgurla yapılan ne varsa yerim severim.. Eğer zahmet olmaz ise ne olur kısaca bana tarif edebilir misiniz..:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...