21 Mayıs 2013 Salı

Antakya Yöresi Mercimek Aşı...

Merhabalar,
Yavaş yavaş akşam yemeği hazırlıkları başladı evlerde. Ben de size yine Antakya yöresinin çok meşhur pilavı Mercimek aşını tanıtmak istedim. Yapımı kolay hemencecik yapabilirsiniz..


Bizim evde genellikle Nohut, fasülye yeşil mercimek gibi bakliyat önceden haşlanmış olarak küçük poşetler içinde derin dondurucuda bulunur. Benim için çok büyük kolaylık sağlıyor..
Bu güzel pilavı yaparken de yine önceden haşladığım yeşil mercimeği kullandım. Ama sizin eivinizde hazır yoksa da farketmez 1 su bardağı yeşil mercimeği düdüklüde 30 dakika haşlamanız yeterli..


TARİFİ:

1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı pilavlık bulgur
3 orta boy soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
kuru ve taze nane
tuz
kırmızı biber

Önce 1 bardak pilavlık bulgurumuz 1 bardak su ile bir tencerede pişmeye bırakılır. Yeteri kadar tuz ilave etmeyi unutmayın.. Ben her seferinde yazmayı unutuyorum. Çünkü bizim evde tuz kullanılmıyor malesef çok yüksek tansiyon hastasıyım.. Hiç riske girmek istemiyorum..
Siz bu arada yeşil mercimeği de ayrı bir yerde pişirebilirsiniz.
Bulgurumuz pişince demlenmeye bırakın, yeşil mercimeği de piştikten sonra suyunu süzün ve hemen pişmiş olan bulgurunuzun içine katın güzelce karıştırın.
En son olarak ise 3 orta boy soğanı zeytinyağı ile bir güzel pişirin. Hatta biraz da çokca pişirin soğan biraz karamelize olsun. Hafif esmerleşsin ben öyle çok seviyorum..
Soğan pişmeye yakın içine kuru nane ekleyin şöyle bir çevirin ve ocaktan alıp pişmiş olan bulgur ve mercimeğinize güzelce karıştırın...
Eveeet işte budur..
Tabağınıza alıp pilavınızın üstüne yeşil nane ve kırmızı biber ile renklendirin.
Denemek isteyenler ve benim gibi bulgurun her türlüsünü sevenler bir kez denemenizi tavsiye edeceğim..


Bu fotoğrafı annemin balkon masasında çektim. Çekerken  hiç dikkat etmemişim sonradan farkettim. Beyaz tabağın sol üstündeki yansımaya bakınız..


Annemin ben kendimi bildim bileli istisnasız her bayramda astığı ve uzun bir müddet de kaldırmadığı,
BAYRAĞIMIZ...

Selam ve sevgilerle...:))


9 yorum:

  1. Bizde de mercimek çok kullanılır bulgur çok kullanılıyor..malatyalıyım bende bir tarafımda adıyamanlı...buda harikadır emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy adıyamanın çiğ köftesine nasıl bayılırım. Çok adıyaman ve malatyalı arkadaşlarım olmuştu Antakya da çalışırken.. Çok vefalı çok saygıdeğer arkadaşlardı.. Siz de öylesiniz içtensiniz.. Çok çok teşekkür ederim..:))

      Sil
    2. Allah razı olsun benide onlar gibi bulmanız ne büyük mutluluk evet iyileri de tam iyidir ...sizede iyileri denk gelmiş aynen içli köfte çiğ köftemiz meşhurdur annem süper içli köfte yapar yakın olsaydık yapar yerdik

      Sil
    3. Allah razi olsun kardeşim..
      Böyle düşünmeniz teklif etmeniz bile çok güzel inşaallah yeriz hep birlikte birgün. Ben Antakya da yapıyorlar içli köfteye arapça oruk diyorlar çok severdim. Sağolsun ordaki komşularım da çok getirirlerdi.. Şimdi Konya ya döndüğümden beri malesef yiyemez oldum. Aslında ben ve kızım da yapmayı biliyoruz ama nerde o lezzet. Eminim Annenizin içli köftesi de mükemmel oluyordur.. Vallahi sağolun. Annenizin de ellerinden öpüyorum.
      Allah sevdiklerinizden ayırmasın. Konya ya yolunuz düşerse inşaallah bekliyorum. Mevlana Hazretlerini ziyaret ederiz gezeriz buranın yemeklerini yeriz.. Başımızın üstünde yeriniz vardır..:))
      Çok çok teşekkürler ediyorum. Çok çok selam ve sevgilerimle..:))

      Sil
  2. Benzerini ben de yapar ve çok tüketirim -müceddere diye duymuştum adını-. Mercimeği çocukluğumdan beri çok severim. Bulgura gelince, aslında bana kalsa pirinç pilavını tercih ederim ama bulgurun daha sağlıklı olması ve pirinçteki nişastanın gizli şekere zararı yüzünden senelerdir bulgur da çok pişer bizim evde:)
    Afiyet olsun canım arkadaşım.
    İçten sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa çok enteresan müceddere arapça bir kelime. Kilis yöresinde bu ad kullanılıyormuş..:))Benim kilisli de çok arkadaşlarım olmuştu ama denk gelmemiş demek ki çok enteresan. Böyle yöresel kültürleri çok seviyorum arkadaşım.. Vallahi çok teşekkür ederim bak bunu öğrendiğim ne güzel oldu..
      Çok çok selam ve sevgilerimi gönderiyorum..:))
      Kedişleri ve bebekleri çok çok öpüyorum..:))

      Sil
  3. bayrağımız her daim dalgalansın .annenizin ellerinden öperim.
    mercimek aşını bende çok sık yaparım çocuklarım çok severler ki baklagilleri çok yememelerine rağmen.bir aydır yapmıyordum şimdi görünce aklımm adüştü yapayım:)pişerken bir yada yarım yaprak defne koyuyorum çok güzel aroma veriyor.sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. bılırım bunun tadını tam doyurucu elıne sağlık

    YanıtlaSil
  5. canım ellerine sağlık :) Bulgur düşkünü olunca :) Bu şekilde hiç denemedim çok duydum ama denemedim. en kısa zamanda deneyeceğim :) sevgiler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...