Merhabalar
Güzel Cumartesiler diliyorum..
Az önce Antakya İşi Sarma İçi yaptık ve afiyetle yedik. Ben de hemen sizlerle paylaşmak istedim..
Sakın sizi şaşırtmasın. Sarma İçi aslında bildiğimiz Kısır..
Antakya da biraz daha farklı yapıyorlar adı da Sarma İçi daha doğrusu harfleri yuvarlayarak söylüyorlar Sarmici...:))
Tarifi:
Göz kararı ince bulguru biraz sıcak su ile ıslatıp bulgurların şişmesini bekliyoruz. Aslında Antakya da sıcak suyla filan ıslatmıyorlar. Şimdi beni Antakyalı arkadaşlarımdan biri görse çok ayıplardı...:))
Onlar yoğura yoğura bulguru yumuşatıyorlar o biraz zahmetli ben doğrudan sıcak su ekledim..:))
Bulgur biraz şişince bir yemek kaşığı dolusu salça biber,
tuz,
bolca kimyon,
2 yemek kaşığı domates salçası ilave edilip güzelcene yoğuruyoruz elimizle.
Sonra 1 büyük boy soğan, ince kıyılmış 1 demet maydonoz ve yarım demet yeşil naneyi incecik kıyıp bulgurumuza ekliyoruz. Bu evrede bir kaşık yardımıyla tümünü karıştırıyoruz.
En son evrede bol miktarda nar ekşisi ve yine bol miktarda zeytinyağını ekleyip bulgurlar yağı çekmeden afiyetle yiyoruz
Ben bunu memlekete emekli olup döndükten sonra burdaki komşularımıza da yaptım onlara çok farklı geldi. Burda genelde soğanları pişirip koyuyorlar. Bir de domates, yeşil biber, marul gibi malzemeler de içine ilave ediyorlar. Limon sıkıyorlar. Sarma İçinde limon yok, yalnızca Nar ekşisi ve bol miktarda var..
Bu tamamiyle Antakya yöresine ait. Orda tam olarak bu şekilde yapıyorlar..
Bulgur işlerini seviyorsanız siz de bunu mutlaka bir deneyin...:))
Selam ve sevgilerimle...:))
oy oy oy benim marifetli arkadaşım. nasıl severim kısırı anlatamam. işin içine bulgur girince ikimizi içinde akan sular duruyor değilmi :) bir tabak aldım .
YanıtlaSilEllerine sağlık . afiyet olsun...
sevgiler saygılar...
Ah burda olsaydın da şimdi hep birlikte yeseydik keşke arkadaşım..:))
SilÇok çok teşekkür ediyorum vallahi bulgur işi dedin mi aynen akan sular durur benim için.. Yapmam ile mideye indirmem ve bulaşıkları da yıkamam yalnızca yarım saat sürdü. Anla nasıl gözüm dönmüş kısır kısır diye..:))
Benden de selam ve sevgiler misafirlerine. Ellerinden öpüyorum babanın..:))
ımm nefıs gorunuyor harıka ellerıne sağlık takıbe alıyorum bana da beklerım
YanıtlaSilElbette.. çok çok memnun oldum. Çok çok teşekkürler ediyorum. Ben de geliyorum..:))
SilAfiyet olsun ve de eline sağlık miyav kedicik arkadaşım, tesadüf bugün ben de kısır yaptım, hatta 70 yaşında bir teyze var giriş katında oturan kapının önünde oturur sıkılır, yalnızlıktan, kedilere mama vermeye indiğimde gel burada kapı önünde oturma çay içelim dedim, geldi çay içtik, kısır yedik, yalnız ben kısırda domatesi denedim hiç hoşlanmadım yani damak tadıma uygun gelmedi bence kısıra domates yakışmıyor ama tabii zevk meselesi:) kimyonu ise mercimek köftesinde severim ama kısırda hiç aklıma gelmedi ...bir de bol limonlu seviyorum kısırı 1.5 - 2 limon suyu sıkıyorum:)
YanıtlaSilsevgiler:)
Ooo afiyet olsun Müjde Hanım. Ne güzel olmuş vallahi..:))
SilAslında ben de limonlu seviyorum limon da sıkarım genelde. annem ekşi yiyemiyor midesi çok rahatsız malum biz de o nasıl seviyorsa onun istediği gibi yapmaya çalışıyoruz..:))
Bücürük ü de çok çok öpüyorum.. Size de çok çok selamlar..:))
oh mis.afiyetler olsun.çanakkalede bu tarif kalın bulgurla yapılıyor haşlanıp suyu süzülen asma yaprağına sarılıp yeniliyor.yalancı sarma deniyor adına.ellerine sağlık..sevgiler
YanıtlaSilooo afıyet olsun hataylı bır es olunca arad yapar bızde yerız ellerıne sağlık
YanıtlaSil